miercuri, 27 mai 2009

Tipul nea Ion

Nea Ion lucreaza sau , ma rog , figureaza ca angajat al companiei pe postul de mecanic. Teoretic el stie sa execute lucrari de intretinere ,reparatii si reglaje ale masinilor de ambalat. Nea Ion a ajuns la 64 de ani si dupa o tentativa de pensionare esuata a revenit la locul de munca parasit pentru o pensie linistita. De cand il stiu , nea Ion , s-a vaitat de problema salariului , acum inca se vaita mai ales ca in perioada de criza salariul a inghetat iar prima de Paste nu i-a ajuns in buzunar. Asa ca daca ai cateva minute sa-l asculti pe nea Ion auzi pomenite mamele directorilor si guvernantilor plus durerile de mijloc ce-l impiedica sa-si faca treaba bine si sa caute un loc de munca mai bine platit. Isi aduce aminte ca atunci cand s-a angajat la firma salariul mediu era 850.000 lei
iar salariul sau ajungea la 3.500.000 lei acum ii pare rau ca n-a plecat cand au venit “astia” ca de atunci parca n-a mai progresat deloc.

Prin natura postului sau nea Ion furnizeaza servicii sectiei de productie , daca ii asculti pe clientii lui ti se pare ca nea Ion ori are salariul prea mare ori ar trebui “lasat la vatra”.Raspunde nepoliticos la solicitari , intarzie la interventii ,durata interventiilor e prelungita nejustificat s.a.m.d. . Cu toate astea seful direct al lui nea Ion , desi stie amanuntele astea , nu se poate lipsi de el. A incercat sa angajeze alti oameni , degeaba.. a dat de altii la fel ca nea Ion , oameni cu conceptii si comportamente greu de schimbat , oameni ce refuza sa accepte ca timpul inseamna bani , oameni care nu sunt in stare sau nu vor sa constientizeze ca trebuie sa se integreze intr-un mecanism si ca trebuie sa-si dea silinta sa-l imbunatateasca prin performantele lor individuale.

Multi din categoria lui nea Ion au avut la un moment dat posibilitatea lansarii unei afaceri proprii , au dispus de o suma de bani, numai ca gandirea lor a fost “decat sa-mi bat capul sa alerg si sa muncesc pentru mine mai bine “muncesc” la altul si-i injur pe toti”.

Niciun comentariu: